El Museu de la Pesca és un equipament municipal de Palamós gestionat per la Fundació Promediterrània i està dedicat al coneixement i la difusió de la pesca i el patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava. Es va inaugurar l’any 2002 i està ubicat a l’antic magatzem portuari anomenat “Tinglado” situat a la zona del port pesquer. Gaudeix d’una exposició permanent on es mostra la història, l’actualitat i el futur de la pesca al litoral gironí en clau de sostenibilitat. El projecte cultural del Museu de la Pesca també inclou les Barques del Peix, l’Espai del Peix, el Centre de Documentació de la Pesca i el Mar Documare, la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona i la Capella del Carme. Realitzen moltes activitats per donar a conèixer i potenciar el sector pesquer i la gastronomia marinera.

 

Director: Miquel Martí Llambrich

Membre del GALP Costa Brava: Si

Representant del GALP Costa Brava: Miquel Martí, vocal

Ubicació: Zona Portuària, Carrer del Moll, s/n, 17230 Palamós, Girona

Telèfon: 972 600 424

Web: museudelapesca.org

Xarxes: facebook.com/museudelapesca.palamos

twitter.com/MuseudelaPesca

instagram.com/museudelapesca

 

HISTÒRIA 

El 1920 es va crear el Cau de la Costa Brava a Palamós, una associació amb l’objectiu de construir un museu amb un ampli fons d’objectes. Aquest fons va està en risc de desaparèixer el 1989; es va fer inventari, es va catalogar i, finalment, es va municipalitzar i al 1990 van començar les obres de la seu del museu a l’edifici Casa Montaner. El 1992 s’hi va inaugurar una sala polivalent d’exposicions i, dos anys després, el consistori va firmar un conveni amb la Universitat de Girona per fer el projecte museològic amb la prèvia investigació i estudis necessaris. D’aquest conveni en sorgeix el projecte de crear un museu temàtic dedicat a la pesca i als pescadors de la Costa Brava, ja que no n’existia cap ni a Catalunya ni a la Mediterrània. El 1999 es va decidir canviar la ubicació del museu i Ports de la Generalitat va cedir l’edifici del “Tinglado”, ubicat a la zona del port pesquer de Palamós. El mateix any també es va començar el projecte d’Inventari del Patrimoni Marítim i Pesquer de la Costa Brava, en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya. Actualment, el Museu de la Pesca forma part de la Xarxa de Museus de la Costa Brava, de la Xarxa de Museus d’Etnologia, de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, de la Xarxa territorial de Museus de les Comarques de Girona, de ICOM (Consell Internacional de Museus), de ICMM (International Council of Maritime Museums) i de la AMMM (Associació de Museus Marítims del Mediterrani).

 

ACTIVITAT QUE DESENVOLUPA 

El Museu de la Pesca acull mostres temporals i promou conferències, tertúlies, jornades i publicacions vinculades a la difusió del patrimoni social, tècnic, històric i natural relacionat amb el món pesquer. Té diversos espais on es desenvolupen diferents activitats. 

  • Exposició permanent. Mostra els orígens, el present i el futur del sector pesquer. Hi ha un audiovisual inicial i cinc àmbits:
  • Què és el Museu de la Pesca?
  • Què es pesca
  • On i des d’on es pesca
  • Qui és qui en el món de la pesca
  • Com es pesca
  • El futur de la pesca
  • Les Barques del Peix. Extensió flotant del Museu de la Pesca amb que consta de dues embarcacions propietat de l’Ajuntament de Palamós anomenades Gacela i Estrella Polar. Una mostra visitable de les arts de pesca d’arrossegament i encerclament. Les Barques del Peix són escenari de tot tipus d’activitats pedagògiques, visites culturals i tallers. 
  • Espai del Peix. Taller i aula gastronòmica ubicada al port de Palamós. Un espai on conèixer els productes del mar, la sostenibilitat de la pesca i la gastronomia marinera. A l’Espai del Peix es fa pedagogia d’aquelles espècies poc cotitzades, però d’un alt valor gastronòmic, Es realitzen activitats obertes al públic com show-cookings, degustacions en directe, visites guiades, tallers de cuina, formació especialitzada, presentacions de producte i conferències temàtiques.
  • El Centre de Documentació de la Pesca i el Mar és un projecte inaugurat el 2006, impulsat per la Universitat de Girona, l’Ajuntament de Palamós i la Fundació Promediterrània, en el que col·laboren institucionalment el Museu de la Pesca, la Càtedra d’Estudis Marítims i el Servei de Biblioteques de la UdG. Documare treballa en la generació i difusió del coneixement de la pesca marítima, del patrimoni litoral, de la gastronomia i el consum de peix, a partir d’accions de recerca, divulgació i activitats d’extensió cultural. Els seus fons inclouen col·leccions especialitzades en pesca marítima a l’accés d’investigadors i estudiants.
  • Càtedra d’Estudis Marítims. La Universitat de Girona i l’Ajuntament de Palamós van crear la Càtedra d’Estudis Marítims (CEM), amb l’ànim de potenciar i estendre pel conjunt de les comarques catalanes tot tipus d’activitats universitàries relacionades amb temes marítims. Realitzen projectes d’investigació, divulgació i arrelament al territori.
  • Capella del Carme, Espai d’Art i Patrimoni. Equipament cultural amb una doble funció: espai de presentació i interpretació del patrimoni local de Palamós i Espai d’Art Ezequiel Torroella. L’objectiu del Centre d’Interpretació del Patrimoni és donar a conèixer, valorar i difondre el patrimoni cultural i natural d’acord amb el Pla Director de Patrimoni, aprovat per l’Ajuntament de Palamós, i oferir un complement a l’oferta temàtica del Museu de la Pesca.

 

PROJECTES FINANÇATS A TRAVÉS DEL GALP 

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava financia projectes per a desenvolupar en el territori gràcies al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). La Fundació Promediterrània per a la conservació, l’estudi i la difusió del patrimoni cultural i marítim, entitat gestora del Museu de la Pesca, ha dut a terme aquests projectes:

  1. Masterpeix: Formació ocupacional per a pescadors en el sector de la gastronomia.
  2. Divulgació del peix fresc desembarcat al port de Palamós, per a una pesca i un consum responsables
  3. Diagnosi del Patrimoni Marítim i pesquer immoble de la Costa Brava
  4. Edició i publicació del llibre Les Ordinacions de la Pesquera de Roses (segles XIV-XVI). Recuperació del patrimoni documental sobre la pesca al Cap de Creus
  5. Masterpeix: formació i capacitació de comunitats pesqueres de la Costa Brava en l’àmbit de la gastronomia i la divulgació de la pesca com a recurs turístic, cultural i de promoció econòmica
  6. Divulgació cultural del peix i dels pescadors amb l’actualització museogràfica del Museu de la Pesca
  7. Assessorament estratègic per al desenvolupament sostenible del sector pesquer des d’una perspectiva patrimonial
  8. Ser pescador al s. XXI: sensiblització, orientació i formació
  9. Adquisició i creació de continguts d’audioguies per a la visita a subhasta del peix a la llotja
  10. Edició i publicació del manuscrit de Francesc Villanueva “La pesca a Palamós l’Empordà, 1928”
  11. Actualització museogràfica del Museu de la Pesca per a la divulgació de la cultura del peix

Contacte

X