La Confraria de Pescadors de Blanes, ubicada al carrer Esplanada del Port, té una flota de 49 embarcacions d’arrossegament, arts menors, palangre de fons, palangre de superfície i encerclament. La Confraria de Pescadors de Blanes col·labora activament amb el món científic i ha realitzat diversos projectes per aconseguir un futur més sostenible per el Mediterrani.

Patró Major: Oscar Moya Rivas

Membre del GALP Costa Brava: Si

Representant del GALP Costa Brava: Xavier Domènech, tresorer

Ubicació: Carrer Esplanada del Port, 0, 17300 Blanes, Girona

Telèfon: 972 33 40 04

Web: cofblanes.com

 

HISTÒRIA

La Confraria de Pescadors de Blanes es va fundar el 27 d’abril de 1705, però l’activitat pesquera i portuària ve de molts segles abans. De fet, els romans ja van observar que la badia natural que formava la platja era ideal per aixecar una petita base porturària. No es disposa de dades del període situat entre la fi de l’Imperi Romà i el segle Xl, però cal suposar que el port va ser molt important tant a nivell pesquer com de transport de persones i mercaderies. A l’Edat Mitjana, el Port de Blanes es va utilitzar per a finalitats militars. El 1133 va acollir la flota cristiana per anar a conquerir les Illes Balears, però posteriorment el port va servir perquè tropes invasores ataquessin la població. Tot i la importància de la pesca i el transport marítim, no va ser fins el 1872 que es va plantejar la construcció d’un port. Fins a aquell moment les barques dels pescadors descansaven a la sorra de la platja, mentre que els vaixells més grans quedaven varats a uns metres de la costa.

La idea inicial del 1872 va quedar aturada i no va ser fins al 1913 que es van començar els tràmits per a la realització de les obres. La construcció del port a l’emplaçament actual es va iniciar l’octubre del 1916, però pocs anys després les obres van quedar aturades. A causa de la precària situació econòmica i la inestabilitat política del país, la construcció va anar avançant poc a poc. D’aquesta època encara es poden observar alguns exemples, com ara la llotja vella, construïda entre el 1930 i el 1939.

Si bé és cert que en els anys 30 el port ja tenia una part operativa, no va ser fins als anys 1945-46 que es va donar per acabada la primera fase. Anys després es van anar fent ampliacions, com per exemple la construcció del Club Nàutic als anys 60 i l’actual llotja que data del 1994. El 2008, a causa d’un temporal, l’espigó de contenció va patir importants desperfectes i es van enfonsar tres embarcacions. En aquell moment es va fer evident que calien obres d’ampliació i els treballs van acabar el 2011 canviant totalment la imatge del port. La Generalitat de Catalunya va construir un nou dic, va prolongar el contradic i va construir un espigó de sorres. Gràcies a les obres es va ampliar el port en 12.000 metres quadrats.

 

 

ACTIVITAT QUE DESENVOLUPA

La flota pesquera de Blanes està composta per 49 embarcacions.

Arrossegament: 15 embarcacions

Arts menors: 23 embarcacions
Encerclament: 6 embarcacions
Palangre de fons: 2 embarcacions
Palangre de superfície: 3 embarcacions

 

 

ESPÈCIES

Les espècies més significatives que es pesquen a Blanes són: gamba rosada, gamba blanca, seitó, sardina, escamarlà, lluç, sonso, melva, rap vermell i emperador.

 

 

COMERCIALITZACIÓ I SUBHASTES

La Confraria de Pescadors de Blanes realitza dues subhastes diàries de dilluns a divendres. Gaudeix d’una moderna llotja on, cap a les 7:30h, venen les barques d’encerclament i, cap a les 15:30h, la resta d’embarcacions.

A part de la venda presencial a la subhasta, des de fa uns anys també es pot comprar per internet. La major part de les captures acaben a les comarques de La Selva o el Maresme, tot i que també arriben a diferents punts de l’estat a través d’empreses majoristes.

 

PROJECTES FINANÇATS A TRAVÉS DEL GALP

 

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava financia projectes per a desenvolupar en el territori gràcies al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). La Confraria de Pescadors de Blanes ha dut a terme aquests projectes:

 

  1. Disseny, creació, planificació i execució visites gastronòmiques de la pesca a Blanes
  2. Equipament sala d’actes de la Confraria de Pescadors de Blanes
  3. Web Confraria de Pescadors de Blanes
  4. Adequació d’instal·lacions per usos de promoció de producte pesquer a la Confraria de Pescadors de Blanes
  5. Redacció del projecte museogràfic de l’espai de visitants de la Confraria de Pescadors de Blanes

 

 

PLANS DE GESTIÓ i COGESTIÓ

 

  • Pla de Gestió del Sonsera. El pla, aprovat el 2014, contempla que la sortida i entrada de port, així com el desembarcament i la comercialització de les captures només es pot efectuar en els ports i llotges de Blanes, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, l’Estartit, Arenys, Badalona i Barcelona. D’altra banda, en aplicació de les mesures de reducció de captures, s’estableixen quotes de captures màximes que no poden ser superades per les embarcacions.

 

COL·LABORACIÓ AMB EL MÓN CIENTÍFIC

 

La Confraria de Pescadors de Blanes sempre està predisposada a col·laborar amb el món científic per avançar cap a una pesca més sostenible. Ha col·laborat amb diferents diferents projectes com:

  • Projecte d’avaluació de l’estat de salut en organismes marins d’interès pesquer a Catalunya.
  • Projecte d’estudi de microplàstics als ecosistemes marins del Mediterrani Nord-Occidental.
  • Projecte de l’Institut Espanyol d’Oceanografia sobre l’estudi i el seguiment de les pesqueries d’espècies demersals i pelàgiques de vida curta del Mediterrani.
  • Projecte de l’Institut de Ciències del Mar sobre la transferència de coneixement i seguiment biològic i pesquer de les principals espècies comercials de Catalunya.
  • Projecte d’identificació de les causes d’aprimament en raps.
  • Projecte GALP de selectivitat
  • 2015 – 2018. La Confraria de Pescadors de Blanes, juntament amb les confraries de Palamós i Roses, van acordar no pescar durant tres anys en un àmbit de 24 km². L’ICM-CSIC va realitzar el seguiment científic d’aquestes zones per tenir evidències de l’estat de les espècies que hi viuen i poder comparar els resultats de la comunitat en un futur.

 

RELACIÓ AMB LES LÍNIES DE TREBALL DE L’ESTRATÈGIA MARÍTIMA DE CATALUNYA 2030

 

El Pla Estratègic 2018-2021 pretén treballar a l’entorn de cinc objectius:

 

  1. Millorar la recopilació de dades i l’avaluació científica.
  2. Establir un marc de gestió pesquera basat en els ecosistemes.
  3. Desenvolupar una cultura de compliment i eliminar pesqueres il·legals, no declarades i no reglamentades.
  4. Donar suport a les pesqueres sostenibles a petita escala i a l’aqüicultura.
  5. Incrementar la solidaritat i la coordinació al Mediterrani.

 

En aquesta línia, la Confraria de Pescadors de Blanes contribueix en:

 

  • Marviva – Upcycling the oceans. Un projecte d’economia circular de la Fundació Ecoalf, únic al món, que recull residus del fons marí per transformar-los en fil de primera qualitat.

 

  • Un projecte d’economia circular que utilitza les xarxes velles o inutilitzades dels pescadors per convertir-les en ulleres de sol.

 

  • Marina Litter. Ajut del Departament d’Agricultura de la Generalitat (juliol 2020) adreçat a les quatre Federacions de Confraries de Pescadors catalanes per consolidar un sistema de recollida de deixalles marines a la totalitat del litoral català.

 

  • Veda anual. Normativa del Departament d’Agricultura de la Generalitat que contempla la parada temporal de la flota pesquera per deixar recuperar les espècies i realitzar una activitat més sostenible.

 

ACTIVITATS AL PORT I A LA CONFRARIA

 

Ara mateix no es desenvolupa cap activitat habitual, però estan treballant per fer el port i la confraria més visitables i ampliar la seva activitat també a nivell turístic. El desenvolupament físic d’aquest projecte es pretén assolir cap el 2021-2022. Tenen un sala que han remodalat a través d’una subvenció del GALP Costa Brava i és un espai idoni per acollir diverses activitats puntuals. La Confraria de Pescadors de Blanes també celebra festivitats com la de Sant Pere, patró dels pescadors.

 

 

 

 

 

Contacte

X