AJUNTAMENT TORROELLA DE MONTGRÍ – L’ESTARTIT

 

El municipi de Torroella de Montgrí-l’Estartit està situat al nord-est de la comarca del Baix Empordà. L’altitud màxima sobre el nivell del mar és de 308m al Puig Anill de la muntanya d’Ullà, amb la muntanya del Montgrí o del Castell, el Montplà, la muntanya Gran i la Torre Moratxa i, ja a l’Estartit, la Roca Maura, que formen el perfil de l’horitzó característic del municipi enmig de la plana empordanesa. El municipi de Torroella de Montgrí també compta amb l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit. En aquesta zona hi ha un dels espais d’interès natural més importants de la Mediterrània i una gran reserva de fauna i flora marina. Es tracta de les Illes Medes, un arxipèlag protegit des de 1983. L’única construcció que hi ha es troba a l’illa principal, la Meda Gran, i és el far de la Meda, que actualment està deshabitat. L’Estartit té una llarga tradició pesquera i és una de zones del litoral català on destaca la pesca de l’angula.

 

Alcalde: Jordi Colomí i Massanas

Membre del GALP Costa Brava: Si

Representant del GALP Costa Brava: Jordi Colomí i Massanas, membre

Ubicació: Plaça de la Vila, 1, 17257 Torroella de Montgrí, Girona

Telèfon: 972 758 112

Web: torroella-estartit.cat

Xarxes: facebook.com/ajuntamentorroellademontgri

twitter.com/AjTorroella

HISTÒRIA

Torroella – villa Torocella – apareix per primer cop citada en un document de l’any 888, en una disputa de terres entre el bisbe de Girona i un propietari anomenat Adisclus. També és d’aquest segle IX la primera referència al monte Grinio (Montgrí). Però aquest territori té molta més història que es remunta ara fa uns 3.000.000 anys, durant el paleolític inferior. Es tractava de comunitats de caçadors i recol·lectors, de l’espècie anomenada homo erectus, que utilitzaven la cova com a refugi i com a centre de les seves activitats. Però l’ocupació del massís va continuar molts més segles, ja que s’han trobat altres restes de diferents períodes històrics, com les coves d’enterrament, d’època neolítica i primera etapa de l’edat dels metalls. La plana va ser habitada més tard, ja al neolític. Els ibers també van deixar petjada i, posteriorment, l’arribada dels romans va suposar un canvi important. Grups de colons italians van portar el seu modus vivendi a la zona. En aquell moment apareixen les grans vil·les com el camp de la Gruta, un jaciment que mostra una pervivència del segle II aC al VIII dC. Les restes trobades al fons del mar, prop de la costa, demostren la intensa relació comercial del territori. L’alta edat mitjana veu el naixement de la majoria dels pobles que avui trobem en aquesta zona.

Torroella era una petita agrupació de cases entorn del castell i de l’església, és a dir, a la Cellera. Fins al segle XIII, la vila i el seu entorn apareixen lligats a la família feudal dels Torroella, feudataris dels comtes d’Empúries. En aquest segle XIII, Torroella entra a l’òrbita de la corona quan els seus senyors es reconeixen feudataris del comte-rei i participen en les empreses que aquests promouen. Així, Bernat de Santa Eugènia va acompanyar el rei Jaume I en la conquesta de Mallorca, i Guillem de Montgrí va obtenir els drets per a la conquesta d’Eivissa i Formentera. Al darrer terç del segle, el 1272, Torroella passa a mans de la corona i es converteix en vila reial. S’inicia aleshores una etapa de creixement, que porta a la urbanització de la vila reial, l’actual nucli antic, envoltada de muralles i amb la típica distribució de carrers estrets, rectes, i la plaça al mig. Es comença a edificar l’església de Sant Genís sobre l’antiga església romànica i Lo Mirador, l’antic castell, es converteix en residència reial. És un període de gran expansió econòmica, que es veu reflectida en la celebració de la fira anual que avui encara subsisteix, coneguda com la Fira de Sant Andreu. D’aquell període és també el Castell del Montgrí, fruit de les disputes entre la corona i el comtat d’Empúries. Havia de ser una fortalesa de guaita, però mai es va acabar de construir. El riu Ter també va ser protagonista d’aquelles disputes i en aquells anys es va configurar el seu traçat pel sud del massís, amb l’assecament del braç que anava cap a l’Escala.

Aquella etapa d’esplendor es veu tallada de sobte amb l’arribada de la Pesta Negra (1348), que va assolar bona part d’Europa. Diferents estralls van fer que el segle XV fós un dels més pobres i va anar creixent la inseguretat a causa dels continus atacs pirates a les terres litorals, que van ser freqüents al llarg de tot el segle XVI. Als darrers decennis del segle XVI, la vila es comença a despertar de nou. Aquesta nova vitalitat es veu reflectida en l’edificació dels diferents casals que avui encara es conserven als carrers del nucli antic: la casa de la Vila, l’Hospital de Pobres, la Casa Pastors, el Palau Solterra, entre altres.

Al segle XVIII apareix documentat l’Estartit. El 1757 s’hi esmenten una vintena de cases, amb la pesca i l’agricultura com a activitats primordials. Així mateix, al llarg d’aquest segle augmenta significativament el nombre de masos construïts, ja que la plana és plenament humanitzada. Durant els darrers 200 anys i fins a l’actualitat, a Torroella s’ha enderrocat bona part de les muralles i hi ha hagut una expansió urbanística entorn del nucli antic. A l’Estartit, també hi ha hagut un creixement, en aquest cas, a causa de l’activitat econòmica del turisme i, actualment, és una Entitat Municipal Descentralitzada. I per tot el terme, han aparegut diverses urbanitzacions com els Griells, Mas Pinell, les Dunes, Torre Vella, Torre Gran, Mas Marquès i Montgó que han transformat significativament aquest territori.

PROJECTES FINANÇATS A TRAVÉS DEL GALP 

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava financia projectes per a desenvolupar en el territori gràcies al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha dut a terme aquest projecte:

  1. Projecte d’interpretació dels paisatges marins i dels orígens i tradició marinera de l’Estartit.

ACTIVITATS RELACIONADES AMB LA PESCA I EL MAR

L’Estartit celebra, cada 16 de juliol, la processó marinera de la Mare de Déu del Carme. Durant la festivitat, es fa un passeig, primer per terra i després per mar, d’una imatge de la Verge del Carme acompanyada per música de cobla.

La tercera setmana de setembre, l’Estartit acull la Fira de Pirates i Corsaris de les Illes Medes. Des del segle XVl, les Illes Medes van ser refugi de pirates i corsaris, ja que des d’allà preparaven els atacs cap a terra ferma. A la fira hi ha animacions dirigides als més menuts, cercaviles pels carrers del municipi, actuacions de pirates, desembarcament de corsaris, tallers infantils, visites guiades i exposicions.

 

Torroella de Montgrí té el Museu de la Mediterrània, més conegut com a Can Quintana. Al museu es fan exposicions de diferents temàtiques, algunes relacionades amb la pesca i amb la sostenibilitat dels mars i oceans. Alguns exemples són l’exposició de nusos mariners que va acollir el 2019, o l’exposició Protect the Sea el 2021.

Contacte

X