Roses és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà que ocupa la meitat sud de la península del cap de Creus. Està situat al centre de la Badia de Roses i a l’extrem nord del Golf de Roses. És un centre turístic amb diverses urbanitzacions, hotels, un port pesquer i port esportiu. Roses té una superfície de 45.91 km2 i 19.550 habitants, una xifra que incrementa notablement durant la temporada d’estiu.

 

Alcaldessa: Montserrat Mindan i Cortada

Membre del GALP Costa Brava: Si

Representant del GALP Costa Brava: Fèlix Llorens, membre

Ubicació: Plaça de Catalunya, 12, 17480 Roses, Girona

Telèfon: 972 25 24 00

Web: roses.cat

Xarxes: facebook.com/AjuntamentRoses

twitter.com/AjRoses

instagram.com/ajuntamentroses

 

HISTÒRIA

 

L’àrea que ocupa el municipi de Roses té vestigis d’ocupació humana des del neolític. Tot i així, Roses té el seu origen en la colònia grega de Rhode, fundada pels massaliotes al segon quart del segle lV aC i conquerida pels romans durant la segona guerra púnica. Roses va ser part del comtat d’Empúries, on hi havia el port principal, des de l’edat mitjana fins al segle XlX quan es van extingir les senyories feudals. A mitjans del segle XVl, Roses es va convertir, per decisió reial, en la plaça frota marítima més important de la Monarquia Hispànica al Mediterrani. Es va construir el castell de la Trinitat i un ampli cinturó de muralles al voltant del Monestir de Santa Maria de Roses i de la població. Es tractava d’una zona estratègica en la defensa de la frontera del Rosselló. En la Guerra dels Segadors va ser l’última plaça del nord de Catalunya fidel a Felip IV que va caure en mans de les tropes franceses i durant la Guerra de Successió, a principis del segle XVl, Roses va ser l’única plaça forta de Catalunya que mai va obeir a Carles lll. A finals del mateix segle, durant la Guerra Gran, el municipi va tornar a ser assetjat per les tropes franceses que va cloure amb la Pau de Basilea al juliol de 1795, però durant la Guerra del Francès Roses va tornar a ser conquerida per les tropes franceses fins 1814. A finals del segle XVlll, les exportacions efectuades pel port van afavorir l’expansió econòmica i es va construir un nou raval extramurs, centrat en la nova església de Santa Maria de Roses i la vila vella va ser abandonada. Roses fa un canvi de rellevància a partir de la dècada dels 60 quan apareix el turisme i canvia l’economia del municipi. El turisme és la principal font d’ingressos de Roses tot i que el sector primari segueix tenint a dia d’avui molta importància, amb el conreu de l’olivera i la vinya i, sobretot, la pesca. Roses té un dels ports pesquers més importants de Catalunya amb una flota de 33 embarcacions.

 

PROJECTES FINANÇATS A TRAVÉS DEL GALP

 

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava financia projectes per a desenvolupar en el territori gràcies al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). L’Ajuntament de Roses ha dut a terme aquests projectes:

 

  1. Aula gastronòmica

 

 

ACTIVITATS RELACIONADES AMB LA PESCA

 

L’Ajuntament de Roses i la Confraria de Pescadors del municipi celebren la festivitat de la Mare de Déu del Carme, el 16 de juliol, amb la processó marinera com a acte central.

 

 

Contacte

X