AJUNTAMENT EL PORT DE LA SELVA

 

El Port de la Selva és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà. El  terme municipal ocupa una extensió de 41,49 km2 al nord del Cap de Creus. S’estén des del rec d’en Feliu a la cala Galladera seguint la costa, i per l’interior limita amb els termes de la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera, Roses i Cadaqués. L’any 1998 es va crear el Parc Natural de Cap de Creus, que protegeix més del 90% del terme municipal. El Port de la Selva té diversos espais d’alt interès natural i també un important patrimoni arquitectònic amb edificis destacats com el monestir de Sant Pere de Rodes. Amb un miler d’habitants, el Port de la Selva continua sent un poble tranquil, mantenint l’estructura tradicional dels ports pesquers. A l’estiu, però, pot arribar a multiplicar per 10 la seva població. El municipi compta amb una oferta hotelera renovada, apartaments i càmpings. També disposa d’una bona xarxa comercial de proximitat i una variada oferta gastronòmica.

 

Alcalde: Josep Maria Cervera i Pinart

Membre del GALP Costa Brava: Si

Representant del GALP Costa Brava: Josep Maria Cervera i Pinart, membre

Ubicació: Carrer Mar, 1, 17489 El Port de la Selva, Girona

Telèfon: 972 38 70 25

Web: www.elportdelaselva.cat

Xarxes: facebook.com/elportdelaselvaoficial

twitter.com/ElPortdelaselva

instagram.com/elportdelaselva

 

HISTÒRIA

 

El 1725 es va construir la primera església del Port de la Selva, tot i que les primeres referències històriques del lloc on s’ubica actualment aquest municipi daten del 974. Així doncs, fins a principis del segle XVlll no hi ha constatació de l’existència d’un nucli de cases. Les primeres construccions eren cases de pescadors que vivien a la Selva de Mar i altres pobles de l’entorn. Aquestes cases servien per guardar el peix i els estris de pesca i amb el temps aquest petit nucli va anar creixent fins que el 1787 es va independitzar de la Selva de Mar, quan Carles lll li va concedir la condició de vila reial. Juntament amb la pesca, a mitjans del segle XlX va anar prenent importància el comerç d’oli i vi, fins que nombroses plagues, especialment la fil·loxera, van atacar els conreus durant la segona meitat d’aquell segle. Això va provocar un important daltabaix en l’economia del poble. Com a conseqüència, moltes famílies es van veure obligades a emigrar. Només les valls i les zones baixes de la muntanya van poder recuperar-se a través del conreu, tot i que a partir dels anys 60 va anar disminuint. En aquell moment la pesca i el turisme van agafar més protagonisme i es van convertir en els principals recursos del municipi. Des del 1960 fins ara, l’explotació turística s’ha convertit en l’activitat econòmica més important del Port de la Selva. Els orígens de l’atracció turística del poble es remunten al 1920, quan va descobrir-lo un grup d’intel·lectuals. La bellesa de la badia va convertir aquells primers turistes en propagadors fervents del Port de la Selva. Entre aquells primers turistes destaca Josep Maria de Sagarra, que hi va trobar inspiració per algunes de les seves obres d’ambient mariner, com ara La balada de Luard, El mariner o Cançons de rem i de vela. Amb l’increment del turisme, s’han anat multiplicant les urbanitzacions, que donen una nova fesomia a la vila i als voltants. Tot i això, el Port de la Selva encara conserva un caire de poble de pescadors.

 

PROJECTES FINANÇATS A TRAVÉS DEL GALP 

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava financia projectes per a desenvolupar en el territori gràcies al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). L’Ajuntament del Port de la Selva ha dut a terme aquest projecte:

  1. Seguiment de les captures de la pesca artesanal dins i fora el Parc Natural del Cap de Creus i la Badia de Roses.

FESTIVITATS DEL MUNICIPI 

El Port de la Selva celebra, el primer cap de setmana d’agost, la seva Festa major en honor a la Mare de Déu de les Neus, patrona del Port de la Selva, i la festa petita per Sant Baldiri, a finals de maig.

Contacte

X