L’Ajuntament de LLançà és una vila marinera de l’Alt Empordà, situada al nord del Cap de Creus. LLançà limita amb Colera, Vilamaniscle, Garriguella, La Vall de Santa Creu i el mar Mediterrani. El municipi està envoltat del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i el Parc Natural del Cap de Creus. Actualment té 4.836 habitants, tot i que els mesos d’estiu la població incrementa notablement.

Alcalde: Francesc Guisset i Lagressa

Membre del GALP Costa Brava: Si

Representant del GALP Costa Brava: Francesc Guisset, membre

Ubicació: Avinguda d’Europa, 37, 17490 Llançà, Girona

Telèfon: 972 38 01 81

Web: www.llanca.cat

Xarxes: www.facebook.com/ajuntament.llanca

 

 

HISTÒRIA

 

L’antiga ciutat Deciana, fundada el 218 a.C., era prop d’on està ubicada a dia d’avui la vila de Llançà.  Una ciutat propera a la via romana que en el Rosselló es bifurcava i travessava els Pirineus pels colls de la Massana i el Portús. Després de la destrucció d’Empúries l’any 862, els habitants es van desplaçar de la costa cap a l’interior per por de les incursions dels pirates sarracens. Així, la Vila de Llançà va ser aixecada prop del mar, però quasi totalment amagada. En els pergamins del segle X de Sant Pere de Rodes, s’anomena sovint el nom de Vall Lanciana o Vall Lanciani, que recorda el vell nom de Deciana, del qual es creu que va derivar l’actual nomenclatura de Llançà. Durant el 1344 molts cavallers del Rosselló que defensaven el rei d’Aragó, Pere lV, van ser empresonats a Llançà pel segon comte d’Empúries de la segona dinastia. Durant la Pau del Pirineus, el 1659, els francesos reclamaven posar la frontera al Cap de Creus i quedar-se amb LLançà, però finalment es va acordar passar-la al cap de Cervera. A finals del segle XVll es va construir la Capella del Port i, a mitjans del segle XVlll, es va aixecar l’actual temple parroquial i va créixer l’economia amb l’exportació de vi i oli. El 1793, quan els francesos van voler agafar Roses, van ser vençuts a Llançà. Com a record de tot aquest passat històric només resten l’església parroquial barroca del s. XVIII i la torre romànica del s. XIII o XIV. Aquests dos monuments estan enclavats a la Plaça Major de la Vila de Llançà i constitueixen dos monuments que és precís protegir. El 1870 es va plantar l’Arbre de la Llibertat per expressar el sentit democràtic de la vila. Al Port de Llançà hi havia cases velles de pescadors que han estat reformades i, actualment, han esdevingut centre turístic i residencial. L’estrena, el 20 de gener del 1878, de l’estació del ferrocarril a la línia entre Girona i Portbou va inaugurar el desenvolupament del turisme als inicis, sobretot d’estiuejants des de Figueres. Fins a la dècada del 1960, al port hi havia algunes barraques de pescadors i prou, però l’arribada del turisme va significar un creixement urbà i demogràfic que va provocar la dinamització i transformació del municipi. La gent de l’època va començar a dedicar-se a nous oficis del sector de la construcció i els serveis. Actualment, Llançà continua sent una vila petita, amb 4.836, i una flota pesquera composta per 14 embarcacions.

 

 

 

PROJECTES FINANÇATS A TRAVÉS DEL GALP

 

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava financia projectes per a desenvolupar en el territori gràcies al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). L’Ajuntament de LLançà ha dut a terme aquests projectes:

 

  1. Promoció producte local de pesca
  2. Antic embarcador: Punt inici activitats descoberta dels paisatges marins i pesquers
  3. Paisatges marins i pesquers de Llançà
  4. “Activitats recreatives del litoral de Llançà, un mar d’oportunitats”. Campanya de valorització dels productes marítims, pesquers i de natura.
  5. Programa d’activitats de valorització de la natura, el mar i la pesca de Llançà

 

ACTIVITATS VINCULADES AMB LA PESCA

 

L’Ajuntament de Llançà i la Confraria de Pescadors del municipi celebren la festivitat de la Mare de Déu del Carme, el 16 de juliol, amb la processó marinera per mar com a acte central. També es realitzen altres activitats els dies anteriors com la travessia popular de natació Verge del Carme, tallers didàctics de pesca, la cantada d’havaneres i castell de focs. 

Llançà també té molta tradició de pescaturisme, tot i que amb la nova normativa aplicada el 2019, es dificulta poder realitzar aquesta activitat.

Contacte

X