L’Escala és una vila marinera de l’Alt Empordà, limita amb els termes municipals baixempordanesos de Torroella de Montgrí, Albons, Bellcaire d’Empordà i l’Armentera, Sant Pere Pescador, Ventalló i Viladamat a l’Alt Empordà. El terme municipal de l’Escala és de 16,3km2 i comprèn els municipis de l’Escala i el nucli de Sant Martí d’Empúries i les Ruïnes d’Empúries, Cinclaus i les Corts. Actualment, l’Escala té una població de 10.417 habitants a l’hivern. Als mesos d’estiu aquesta quantitat arriba a triplicar-se.

 

Alcalde: Víctor Puga López

Membre del GALP Costa Brava: Si

Representant del GALP Costa Brava: Marta Rodeja, vocal

Ubicació: Carrer del Pintor Joan Massanet, 34, 17130 L’Escala, Girona

Telèfon: 972 77 48 48

Web: www.lescala.cat

Xarxes: www.facebook.com/EscalaMunicipal

twitter.com/EscalaMunicipal

 

HISTÒRIA 

L’Escala comença a aparèixer en els textos escrits a partir del segle XVI com un petit port de pesca i cabotatge depenent de la veïna vila d’Empúries. La seva utilització com a port, però, és força més remota. El seu nom -del llatí Scala-, que va ser molt comú a tota l’àrea mediterrània, designa un port o moll com a refugi habitual d’embarcacions. La dependència envers Empúries es va anar capgirant durant els segles XVII i XVIII en benefici de l’Escala. L’any 1680 els veïns del “Port de l’Escala de la vila d’Empúries” -que ja formen un barri de 80 habitants- aconsegueixen tenir església pròpia, i el 1766 l’Escala esdevé vila i cap de municipi.

La causa principal és l’extraordinari creixement demogràfic que va passar de 390 habitants el 1718 a 1.383 el 1787, afavorit per una immigració comarcal molt elevada, atreta pels llocs de treball que generaven la duana marítima, l’Alfolí de la sal, la pesca, les drassanes, la salaó d’anxova i sardina, el conreu de l’arròs i de la vinya, l’exportació de vi i els oficis que es van creant a redós de l’activitat industrial. L’economia es va mantenir fins ben entrat el segle XX, bàsicament dedicada a la pesca i el conreu de la vinya, amb una població que oscil·lava, fins al 1960, al voltant dels 2.500 habitants. A principis de segle, es va iniciar una activitat política i cultural notable: és l’època de l’Ateneu d’Art i Cultura, de l’Ateneu Víctor Català, del Centre Joventut, que faran florir el teatre, les cobles de sardanes, els Jocs Florals… La guerra civil va estroncar tot aquest moviment i l’Escala va viure un dels episodis més tràgics de la seva història: el bombardeig de la vila per part de l’aviació feixista a les acaballes de la guerra, que va provocar una vintena de morts de població civil.

A la dècada dels seixanta un fenomen nou va fer un tomb a l’economia: el turisme. Les petites indústries locals van anar desapareixent i la mà d’obra omplia les demandes en la construcció, el comerç i una vella indústria rellançada a partir de la creació de la denominació de qualitat la salaó d’anxova. La població ha anat creixent fins a superar els 10.000 habitants actuals, exceptuant els mesos d’estiu, en què sobrepassa els 50.000.

L’Escala té una gran tradició pesquera. De fet, l’Escala en els seus inicis era un barri pescador que amb el pas del temps va anar creixent fins a convertir-se en l’atractiu turístic que és a dia d’avui. L’Ajuntament de l’Escala sempre ha apostat per donar valor al sector pesquer. El municipi té port, des de 1958, i una activitat pesquera centrada en l’encerclament i el tresmall. També compta amb el MARAM, el Centre d’Interpretació del Peix de l’Escala, un espai amb una exposició permanent per difondre la cultura pesquera i on es realitzen activitats infantils i show-cookings. L’Escala també té moltes festivitats relacionades amb amb el món mariner com la Festa de la Sal, la Festa de l’Anxova o la processó marinera que es fa el dia del Carme, patrona dels pescadors. També compta amb un ric patrimoni bastit al llarg de segles, des de la necròpolis dels primers pobladors a Vilanera, passant per les ciutats grega i romana d’Empúries, l’Alfolí de la sal, el Cementiri Mariner, l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala, el Museu de l’Anxova i de la Sal, el patrimoni marítim i pesquer i el llegat de l’escriptora Víctor Català. 

 

PROJECTES FINANÇATS A TRAVÉS DEL GALP 

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava financia projectes per a desenvolupar en el territori gràcies al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). L’Ajuntament de l’Escala i l’Agència de Desenvolupament Econòmic i Turístic de l’Escala (ADET) han dut a terme aquests projectes:

  1. Jornades gastronòmiques de la sèpia a l’Escala
  2. Llibre cementiri mariner
  3. Fira gastronòmica de l’Escala
  4. Descoberta del fons marí pesquer de l’Escala. Recursos per a la comunitat educativa
  5. Taller de restauració d’embarcacions tradicionals de pesca
  6. El paper del MARAM, Diagnosi

 

ACTIVITATS VINCULADES AMB LA PESCA 

L’Escala, com a vila marinera, potencia i divulga la seva tradició pesquera a través de: 

  • El Centre d’Interpretació del Peix de l’Escala, MARAM, ubicat al Port de la Clota, compta amb una exposició permanent, renovada el 2018, on es mostra la tradició pesquera del municipi i compta amb un audiovisual educatiu. El MARAM també realitza activitats infantils, per a grups, per a escoles, demostracions gastronòmiques, totes relacionades amb el món del mar i la pesca. L’objectiu és el foment de la cultura del peix i la pesca responsable. 
  • FESTA DE LA SAL. És una festa de participació popular que es celebra al setembre i que rememora els orígens pescadors i saladors de l’Escala, recreant com era la vida quotidiana, fa més de cent anys. Inclou una mostra d’oficis mariners, escenes de la vida quotidiana de l’època, balls i cançons tradicionals i la cuina marinera.
  • FESTA DE L’ANXOVA. Es celebra a l’octubre i s’entrega l’Anxova d’Or a alguna personalitat o entitat que hagi fet ressò de l’Anxova de l’Escala durant l’any. També una cantada d’havaneres i degustació popular d’anxoves.
  • FESTA DEL CARME. Es celebra el 16 de juliol amb l’arribada de la Mare de Déu del Carme, patrona dels mariners i de la gent de mar. Es fa una processó per el nucli antic del poble.
  • ALFOLÍ DE LA SAL. Edifici construït prop de la platja de l’antic port, que servia com a magatzem de sal des de 1716. L’Alfolí de la Sal es va inaugurar el 2017 com a equipament cultural i actualment acull el Museu de l’Escala, amb l’exposició permanent “L’Escala i la Mar d‘Empúries”, l’Arxiu Històric de l’Escala i l’Espai Víctor Català-Alfolí de la Sal. 
  • MUSEU DE L’ANXOVA I DE LA SAL. La salaó d’anxoves és una tradició escalenca que l’ha fet famosa arreu del món. El Museu de l’Anxova i de la Sal, inaugurat l’any 2006 a l’antic escorxador, mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l’actualitat. També acull exposicions temporals.

Vegeu I després de la crisi qué? la conversa

 

amb la Marta Rodeja vocal del GALP Costa Brava i regidora de Turisme i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de L’Escala del 13 de maig de 2020. On repassem les accions que fan les administracions públiques per fer front a la crisi. I com des de l’administració es creen sinergies amb el sector pesquer i marítim per potenciar l’economia local.

Contacte

X