Blanes és un municipi de la comarca de la Selva que limita a l’est amb el municipi de Lloret de Mar, mentre que a ponent confronta, de nord a sud, amb Tordera, Palafolls i Malgrat de Mar, tots tres municipis del Maresme. Al nord del sector muntanyós s’alça el Turó del Vilar. El terme municipal és travessat per la Riera de Blanes o de Valdoric, que desemboca prop de sa Palomera, una gran roca que entra al mar i que separa la badia de Blanes, al nord, i la Platja de S’Abanell, al sud. Al costat del port també hi ha una petita cala que s’anomena la punta de Santa Anna. Blanes és la porta de la Costa Brava pel sud amb una superfície de 17’7 km2. El port de Blanes combina la dedicació pesquera amb l’esportiva i la seva dàrsena, amb capacitat per a més de 300 amarradors, ofereix tots els serveis necessaris per a la pràctica nàutica. El Castell de Sant Joan guia els patrons cap a port segur.

 

Alcalde: Àngel Canosa i Fernàndez

Membre del GALP Costa Brava: Si

Representant del GALP Costa Brava: Àngel Canosa, membre

Ubicació: Passeig Dintre, 29, 17300 Blanes, Girona

Telèfon: 972 37 93 00

Web: blanes.cat

Xarxes: https://www.facebook.com/AjuntamentdeBlanes

https://twitter.com/Blanes_cat

https://www.instagram.com/blanes_cat

 

HISTÒRIA

 

La història de Blanes possiblement es remunti a la Prehistòria, però les primeres notícies clares sobre pobladors en aquest municipi fan referència a la societat ibèrica pre-romana. Alguns autors clàssics esmenten la seva existència abans del segle III aC i la situen entre Empúries i Barcelona al costat del riu Larnum. El poblat iber possiblement va estar situat al vessant sud de la muntanya de Sant Joan i, per les restes trobades, sembla que al cim hi va haver un lloc de guaita que servia per comunicar-se amb els altres poblats de la zona com ara el de Mont Barbat. El castell de Blanes o de Forcadell apareix citat ja el 1002 en un document del vescomte Sunifred de Girona i, cap a l’any 1050, passa en mans dels seus successors, els Cabrera. Per sota dels Cabrera, el domini sobre els habitants de la Vila des del segle XII fins al XIV va ser exercit per la família de cavallers cognominada Blanes. Durant el segle XIII els senyors feudals, Guerau IV de Cabrera i el seu subfeudatari Guillermo de Blanes van concedir una sèrie de privilegis i llibertats al port i a la Vila de Blanes per afavorir el poblament i el seu creixement econòmic.

 

Durant la Guerra del Francès (1808-1814), Blanes va fer de caserna general francesa per preparar l’assalt a la fortalesa d’Hostalric. En aquest període, es constaten resistències a pagar els drets senyorials, tot un símbol dels nous temps i de la fi de l’Antic Règim. El darrer senyor de la Vila va ser el Duc de Medinaceli. L’activitat marítima va ser molt important i va afavorir l’establiment d’una escola nàutica per a pilots d’alçada que va coincidir amb l’època d’or de les drassanes, les més importants de la costa nord catalana fins a finals del segle. Les innovacions tècniques com el pas del ferrocarril (1859), l’enllumenat de gas (1881) o la primera instal·lació elèctrica (1889) van afavorir-ne el creixement. Tot i això, la finals d’aquest segle va arribar la crisi de les drassanes, del cultiu de la vinya i les migracions a Amèrica. Posteriorment, Durant la Guerra Civil (1936 – 1939) la població va patir bombardejos i gana, però amb l’obertura política de la dècada dels 50 va aparèixer el turisme estranger en massa i un gran moviment migratori procedent de la resta de la Península que va fer augmentar considerablement la població entre 1955 i 1970. En aquest període va créixer el sector de la construcció, el tèxtils i els serveis.

 

Actualment Blanes destaca pel seu desenvolupament econòmic, polític i social. És la porta d’entrada a la Costa Brava venint de comarques barcelonines i s’ha convertit en una important destinació turística.

 

 

PROJECTES FINANÇATS A TRAVÉS DEL GALP COSTA BRAVA

 

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava financia projectes per a desenvolupar en el territori gràcies al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). L’Ajuntament de Blanes, de moment, no ha dut a terme cap projecte a través del GALP Costa Brava.

 

 

ACTIVITATS RELACIONADES AMB LA PESCA

 

En el marc del Pacte Local per a la Dinamització de l’Activitat Comercial Urbana de Blanes, l’Àrea de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes ha estat treballant en el projecte “Blanes Arran de Mar” i ha portat a terme tot un seguit de mesures i accions, amb la finalitat de promoure la reactivació de l’activitat comercial urbana de Blanes i ha tingut com a vehicle i element singular la posada en valor de la tradició pesquera, la qual cosa suposa un dels elements més arrelats a la seva identitat com a territori.

 

Blanes també disposa del barri S’Auguer, el barri pescador per excel·lència, just davant de Sa Palomera. Es troba a l’extrem sud de la població, sota del turó Padrets, entre el passeig de Marina i el carrer de s’Auguer. Va ser el primer nucli de pescadors de Blanes, on es localitzava l’antiga Blanda romana i on es realitzava l’activitat de drassanes.

 

Blanes celebra la festivitat de Sant Pere, patró dels pescadors. Es fa una missa a la Llotja del Peix amb un altar decorat amb objectes mariners com aparells de mar, una barca, rems i xarxes i es fa entrega de records als pescadors jubilats. Durant tota la celebració les barques de pesca estan engalanades.

Contacte

X