El conveni servirà per a la implantació d’estratègies de desenvolupament local en l’àmbit de l’economia blava de la Costa Brava emmarcades en el programa del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca

 

La Diputació hi aporta 20.000 euros per a què les actuacions i els recursos es centrin en les prioritats definides pel territori

 

 

La Diputació de Girona i l’Associació Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava han signat un conveni de col·laboració per tal d’implementar la estratègia de desenvolupament local en l’àmbit de l’economia blava de la Costa Brava.

 

El primer projecte realitzat ha estat «La Mar de bé», un programa divulgatiu i divertit sobre el peix de llotja, que busca donar prestigi al peix, al pescador, i oferir una visió optimista de l’ofici i la seva riquesa cultural. L’objectiu és reivindicar l’ofici de pescador; donar suport al consum del peix de llotja al nostre territori; acostar el públic a la mar mitjançant la divulgació de coneixements de diferents àmbits com la gastronomia, la nutrició, la ciència, l’economia i el turisme; mostrar altres maneres originals i diferents de cuinar el peix i donar a conèixer espècies autòctones per incentivar el consum d’espècies menys conegudes. (www.lamardebe.net).

 

La Mar de Bé és un programa per redescobrir el peix de llotja a través de la mirada dels pescadors de la Costa Brava. Presentat pel cuiner i divulgador Quim Casellas, del restaurant Casamar de Llafranc, compta amb la participació d’experts que ofereixen continguts relacionats amb la pesca. Els capítols es poden veure online a lamardebe.net. Aquest projecte es va presentar el 25 de setembre passat.

 

L’Associació GALP Costa Brava és una entitat creada el 2016 i formada per confraries, administracions locals, i empreses i entitats del sector marítim. Treballa per la pesca sostenible, el foment dels productes pesquers i afegir valor als municipis costaners.

 

Aquest projecte es porta a terme a través de l’Estratègia de Desenvolupament Local Participativa 2021-2023, sorgida d’un procés participatiu amb les entitats públiques i privades del territori. I gestiona els ajuts provinents del Fons Europeu Marítim i de la Pesca destinats al desenvolupament local del territori pesquer de la Costa Brava

 

 

Els Grups d’Acció Locals Pesquers (GALP)

Son entitats sorgides del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020 per a dissenyar i desenvolupar en el territori. De baix a dalt, les estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

 

Junts per defensar l’ofici i el peix de llotja 

«La mar de bé» compta amb un important teixit de col·laboradors, impulsors, pescadors i especialistes que han volgut intervenir-hi aportant valor afegit i qualitat a un projecte de gran interès per al territori en diversos sentits: cultural, econòmic, tradicional, històric…

Els impulsors de «La mar de bé» són les onze confraries de pescadors de la Costa Brava, administracions locals, empreses i entitats del sector pesquer i els socis del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava, entre els quals, a part de les confraries de pescadors de Roses, Blanes, l’Escala, l’Estartit, Palamós i el port de Llança, hi ha l’Ajuntament de Llançà, l’Ajuntament de Roses, l’Ajuntament de l’Escala, l’Estació Nàutica de Roses – Cap de Creus, la Federació Territorial de Confraries de Girona, la Fundació Promediterrània, l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària) i Pescadors de Roses, SL.

La producció del programa està cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, pel Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca i per la Diputació de Girona.

«La mar de bé» també ha tingut suport científic del Museu de la Pesca de Palamós, el Campus Alimentació i Gastronomia de la UdG, la Càtedra d’Estudis Marítims, d’Oceans i Salut, la Càtedra del Vi i l’Oli i la Càtedra de Gastronomia, totes de la UdG.

 

Onze confraries, onze programes

La primera temporada de «La mar de bé» centra el seu fil conductor en les onze confraries de pescadors de la Costa Brava. El programa fa un recorregut pels onze municipis pesquers (Roses, Llançà, l’Escala, Blanes, l’Estartit, Palamós, el Port de la Selva, Cadaqués, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i Lloret de Mar) i en destaca les espècies més significatives explicant-ne les característiques, la forma de captura i l’elaboració culinària.

A més, complementa aquest contingut amb l’aportació i la participació de pescadors i experts de la zona, sempre amb un to proper i dinàmic per acostar l’espectador a la mar i a la realitat pesquera del país.

 

Recull de premsa: