• La Mar de Bé és un programa divulgatiu i divertit on redescobrim el peix de llotja a través de la mirada dels pescadors de la Costa Brava. Presentat pel cuiner i divulgador Quim Casellas, del restaurant Casamar de Llafranc, compta amb la participació d’experts que ofereixen continguts relacionats amb la pesca. Els capítols es poden veure online a lamardebe.net.

 

  • La Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presidit l’acte de presentació del projecte, on ha explicat la importància d’entendre la cadena de valor del peix.

 

  • El projecte ha estat impulsat per les 11 confraries de pescadors de la Costa Brava, administracions locals, empreses i entitats del sector pesquer i el Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava, i  cofinançat  pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, pel Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca i per la Diputació de Girona.

 

 

Palamós – 25/09/2020. –  La Mar de Bé, el programa divulgatiu que posa en valor el món de la pesca, concretament l’ofici de pescador, el peix de llotja i la cuina de la Costa Brava, ha estat presentat avui, divendres 25 de setembre, de manera oficial, en un acte presidit per la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a l’Espai del Peix de Palamós.

 

La Mar de Bé és un mitjà per ajudar i donar veu al sector pesquer que, actualment, pateix un important grau de desconeixement entre la població. El consumidor de peix va envellint i provoca una davallada de la cultura pesquera: ignorància del peix de llotja i desconeixença de les receptes de peix i marisc.

 

Durant la seva ponència, la consellera Teresa Jordà ha explicat la importància de la cadena de valor del peix: des de la seva captura per part del pescador fins que arriba al plat: “Hem d’aconseguir fer entendre a la societat que, abans del plat i el consumidor, hi ha la figura del pescador que porta el peix i que té un paper imprescindible i molt important”.

 

Jordi Fulcarà, patró major de la Confraria del Port de Llançà, ha recalcat la necessitat de fer pedagogia i ensenyar què és un peix i com s’ha de menjar, sobretot, als infants i a les escoles: “Hem d’educar els paladars dels més petits. Els nens i les nenes han de tastar els peixos i saber el valor que té aquell producte. Ser pescador és més que un ofici, és viure una vida plena de sensacions”.

 

Francesc Galí, gerent del Grup d’Acció Local pesquer (GALP) Costa Brava, ha posat en valor el paper de les confraries de pescadors i la seva voluntat i capacitat de treballar amb experts de tots els àmbits per aconseguir assessorament i millorar, dia a dia, el context del sector: “Amb La Mar de Bé hem aconseguit explicar els continguts més importants de la cultura pesquera d’una manera divertida i ensenyar, d’una forma més propera, el món del peix”.

 

A l’acte de presentació també hi ha assistit Lluís Puig, alcalde de Palamós; Pere Vila, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona; Pau Presas, vice-president de la Diputació de Girona; Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims; Elisabet Sànchez, directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona; Pere Estradera, president del GALP Costa Brava; Francesc Galí, gerent del GALP Costa Brava; Antonio Abad, president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors; Quim Casellas, divulgador i xef de l’hotel restaurant Casamar, a Llafranc, juntament amb altres col·laboradors i els responsables i impulsors del projecte.

 

La Mar de Bé, peix de llotja i cuina de la Costa Brava

La Mar de Bé, un programa divulgatiu i divertit sobre el peix de llotja, busca donar prestigi al peix, al pescador, i oferir una visió optimista de l’ofici i la seva riquesa cultural. L’objectiu és reivindicar l’ofici de pescador; donar suport al consum del peix de llotja al nostre territori; acostar el públic a la mar mitjançant la divulgació de coneixements de diferents àmbits com la gastronomia, la nutrició, la ciència, l’economia i el turisme; mostrar altres maneres originals i diferents de cuinar el peix i donar a conèixer espècies autòctones per incentivar el consum d’espècies menys conegudes.

 

 

Primera temporada, onze capítols 

Cada programa de La Mar de Bé consta de tres parts que tracten qüestions informatives i, també, de divulgació i entreteniment: una entrevista a una persona destacable del món de la pesca, una vídeo recepta de peix i marisc de llotja, i un testimoni d’un expert o una experta en diversos àmbits relacionats amb el mar. El programa, que consta d’un total d’onze capítols amb una durada d’entre 15-20 minuts, està conduït per Quim Casellas, xef de l’Hotel Restaurant Casamar a Llafranc, guardonat amb una estrella Michelin. En Quim és un gran defensor del producte local i un bon comunicador capaç de connectar amb tots els públics, des d’infants fins a professionals, per transmetre la importància i la rellevància de l’ofici de pescador i del producte fresc i de qualitat.

 

Cada dimecres, des del 9 de setembre, s’estrena un nou capítol a la web www.lamardebe.net on ja s’hi poden trobar els primers capítols del programa, que també s’emet cada dimecres al Canal 10 L’Escala (21 h). Properament es podrà veure la recopilació dels programes a La Xarxa de Televisions Locals.

 

El rodatge, que va començar el mes de juny, s’ha realitzat a l’Hotel Casamar de Llafranc i al vaixell de pesca Gloriamar Dos, un vaixell reconvertit en museu ubicat al port de Roses.

 

Junts per defensar l’ofici i el peix de llotja 

La Mar de Bé compta amb un important teixit de col·laboradors, impulsors, pescadors i especialistes que han volgut intervenir aportant valor afegit i qualitat a un projecte de gran interès per al territori en diversos sentits: cultural, econòmic, tradicional, històric…

 

Els impulsors de La Mar de Bé són les 11 confraries de pescadors de la Costa Brava, administracions locals, empreses i entitats del sector pesquer, socis del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava: Ajuntament de Llançà, Ajuntament de Roses, Ajuntament de l’Escala, Confraria de Pescadors de Roses, Confraria de Pescadors de Blanes, Confraries de Pescadors de l’Escala, Confraria de Pescadors de l’Estartit, Confraria de Pescadors de Palamós, Confraria de Pescadors del Port de Llançà, Estació Nàutica de Roses – Cap de Creus, Federació Territorial de Confraries de Girona, Fundació Promediterrania, IRTA – Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària i Pescadors de Roses, SL.

 

La producció del programa està cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, pel Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca i per la Diputació de Girona.

 

La Mar de Bé també ha tingut suport científic del Museu de la Pesca de Palamós, el Campus de l’Alimentació i Gastronomia de la UdG, la Càtedra d’Estudis Marítims, d’Oceans i Salut, la Càtedra del Vi i l’Oli i la Càtedra de Gastronomia, totes de la UdG.

 

11 confraries, 11 programes

La primera temporada de La Mar de Bé centra el seu fil conductor en les 11 confraries de pescadors de la Costa Brava. El programa fa un recorregut pels 11 municipis pesquers (Roses, Llançà, L’Escala, Blanes, L’Estartit, Palamós, El Port de la Selva, Cadaqués, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i Lloret de Mar) i en destaca les seves espècies més significatives explicant-ne les seves característiques, la forma de captura i l’elaboració culinària.

 

A més, complementa aquest contingut amb l’aportació i la participació de pescadors i experts de la zona, sempre amb un to proper i dinàmic per acostar l’espectador a la mar i a la realitat pesquera del país.

 

—————————

 

Per a més informació:

www.lamardebe.net | instagram | facebook 

Teaser / resum del programa:

https://xarxabrava.cat/index.php/la-mar-de-be-cap-00/