Al moll del Port pesquer de Palamós està atracada la “Concha”, una barca d’arrossegament de 78 anys d’edat que s’està posant de nou a punt per seguir fent el que sempre ha fet: anar a pescar. Després d’uns mesos de posta a punt, canviant i pintant fustes amb la col.laboració d’un mestre d’aixa de Palamós, revisant mecànica, centrant l’eix de la barca … la “Concha” emprendrà una nova etapa de la mà de dos nous tripulants: els cosins germans Carlos i Iván Nicolàs.

En Carlos i l’Ivan són fills de pescadors i fills de Palamós. Des de ben petits que jugaven trastejant a la badia de Palamós i amb edat molt jove, en Carlos amb 12 anys, ja sortien a feinejar. El mar i la pesca són les seves passions i sempre han tingut clar que es volien dedicar a ser pescadors, com ho havien fet els seus pares, un d’ells encara pescador de la única palangrera de fons que queda al Port de Palamós. Ambdós joves, de 28 anys, van iniciar la formació obligatòria per ser mariner, en primer lloc i patró polivalent, posteriorment. I després de passar com a mariners de diferents arts de pesca, sobretot d’encerclament com a boter de llum com és el cas d’en Carlos, tots dos emprenedors han constituït una Comunitat de Béns esdevenint els Armadors més joves de la Confraria de Palamós.
Amb la “Concha”, s’emprenen com a patrons de la barca d’arrossegament més petita (9 m d’eslora) de la Confraria, i tot i ser una barca de més de 75 anys d’antiguitat, la oportunitat de poder adquirir-la, desprès de molts mesos de negociació, per ells ha estat un somni fet realitat.

Aquests joves pescadors conceben la pesca com un mode de vida sempre i quan sigui sostenible, tant econòmicament per permetre viure i mantenir l’activitat, com medioambientalment, el mar és la seva font de recursos i no s’ha de malmetre. Si el mar està brut i contaminat, la xarxa no pesca! – comenta en Carlos quan se li pregunta per l’estat del Mediterrani.
Si el temps i la burocràcia ho permet, els dos joves tenen previst sortir a pescar aquesta mateixa setmana.
Molta sort en aquesta nova etapa!.