Les captures de peix blau durant el 2018 a la zona de la Costa Brava van representar el 72% del total, però únicament un 25% del volum dels ingressos recaptats de la primera venda a llotja, degut principalment al volum de captura de seitó i sardina. De les 6,5 tones totals capturades, el seitó i la sardina van suposar al voltant de les 3,5 i 1,7 tones i un preu mitjà anual aproximat d’1 i 2 €/Kg, respectivament. El poc valor comercial d’aquestes espècies es degut principalment a la seva inferior talla respecte altres espècies de peix blau, fet que el fa un producte poc atractiu alhora de ser consumit en fresc pel consumidor, així com difícil de ser transformat en productes preparats per cuinar i/o menjar que facilitarien el seu consum.

D’altra banda, el peix blau és una font d’àcids grassos poliinsaturats (PUFAs) de cadena llarga, on destaquen els omega-3 i omega-6. Es tracta de dos grups d’àcids grassos essencials que cal ingerir a través de la dieta pels seus coneguts efectes saludables en la prevenció de malalties cardiovasculars i símptomes inflamatoris.

Cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, el projecte “valorització del peix blau per a la millora de la competitivitat del sector pesquer” desenvolupat per l’IRTA, amb el suport i participació de les confraries de pescadors, empreses transformadores i el GALP-Costa Brava, pretén augmentar i millorar la competitivitat d’aquesta pesquera mitjançant el desenvolupament de nous productes transformats en base a espècies de peix blau poc valorades.

Per tal de transferir els coneixements científics al sector pesquer català, l’IRTA de Monells (Girona) realitzarà una jornada el proper 14 d’octubre per presentar els resultats obtinguts dels nous productes desenvolupats. Es tracta d’una jornada gratuïta on només cal inscriure’s per poder-hi assistir (inscripcions aquí).