Sabies que les confraries de pescadors formen part de l’economia social? La llei 5/2011 de 29 de març d’Economia Social les inclou en el conjunt d’entitats que duen a terme activitats en benefici de l’interès col·lectiu dels seus integrants i de l’interès general econòmic i social. Ara, de la mà del GALP Costa Brava i l’Ateneu Cooperatiu de les Comarques Gironines, la Fundació Promediterrània debat amb el territori sobre el passat, present i futur de les confraries de pescadors des de la perspectiva de l’economia social.
A partir del juny del 2021, tres xerrades en tres ports de la Costa Brava posaran en relleu el paper protagonista de les associacions professionals de la gent de mar al llarg de la història, la situació actual de les confraries de pescadors i el reptes de futur que encaren a escala local i global. L’objectiu és mostrar la historicitat d’aquestes entitats essencials per a la pesca marítima i reflexionar sobre com els principis rectors de l’economia social poden modificar o instrumentalitzar la tasca diària d’aquestes entitats, així com si poden ajudar a adaptar-se a les oportunitats i problemàtiques que encara el sector pesquer.
El cicle s’inicia a Llançà l’11 de juny amb una xerrada sobre l’evolució històrica de les confraries de pescadors a la Costa Brava, en la que participaran el Dr. Joan Lluís Alegret, director de la Càtedra d’Estudis Marítims, i el Dr. Alfons Garrido, investigador i documentalista a Documare. Les sessions seguiran a Palamós (juliol de 2021) per parlar del present de les confraries, i a Blanes (setembre 2021) sobre reptes i oportunitats de futur.
Les inscripcions són obertes a la pàgina cercle-emporda.org